Některými velmi oblíbený a mocný prášek, pro někoho stále velmi neznámý pojem.

V tomto komplexním článku sdílím co nejlépe vše, co jsem se během mé cesty s rapé dozvěděl. Uvědomuju si dobře, že mé zkušenosti jsou dosti omezené na oblast užívání již hotového prášku, vychází z mé vlastní individuální a terapeutické praxe převážně v České republice. Těším se na to, že se mi podaří co nejdříve vycestovat na nějakou dobu do oblasti Amazonie a budu se moct přiučit více o rapé přímo u zdroje.

Sdílím s Tebou svou „Píseň medicíny rapé“

Rapé, rapé rapé, prášku jemný, jemný jemný, jemný jemný
Ty jsi tak báječně silný, silný silný silný silný
A já jsem teď také silný, silný silný, silný silný
Vystřelíš mě do Vesmíru, rozprostřu se do Vesmíru, do Vesmíru, do Vesmíru, do Vesmíru
S duší tělem jsem ve smíru, se svým srdcem jsem ve smíru, jsem ve smíru, jsem ve smíru
Uzemňuješ, napojuješ, s Matkou Zemí mě spojuješ, mě spojuješ, mě spojuješ
Haira, haira haira, haira haira…

Chcete si rapé pořídit?

V nabídce na Ladírně máme neustále několik druhů směsí k dispozici, také foukačky kuripe i tépi a spoustu dalších bylinek i jiných produktů, podporující život v celistvosti a harmonii.

Co to rapé vůbec je?

Rapé je jemný prášek vytvořený z několika rostlin, je to posvátná medicína amazonské indiánské tradice, užívá se „odnepaměti“, zřejmě až desítky tisíc let. Hlavní centrum užívání rapé je v Brazílii, v okolních zemích (Peru, Kolumbie, Ekvádor) je možné rapé též potkat, ale spíše výjimečně.

Díky cestovatelům, etnobotanikům a neošamanům z naší západní kultury můžeme čím dál tím více v posledních letech i my v Evropě můžeme užívat hluboké dary, které tato medicína poskytuje. Díky za ně. Jedná se o mocný nástroj pro vnitřní vyladění a léčení zablokované energie v těle. Jako každá medicína má svá specifika, své možnosti a vhodná pravidla, která je fajn znát a dodržovat.

Jaké je složení rapé?

Hlavní složka: Tabák selský / Nicotiana rustica

Základní složkou rapé bývá (ne nutně vždycky) prášek z rostliny Nicotiana rustica, tedy tabák selský (jiné názvy: tabák pospolitý, tabák indiánský) z čeledi lilkovité (Solanaceae), často se užívají názvy Mapacho (čte se „Mapáčo“), „Dědeček tabáček“, „šamanský tabák“ i jiné.

Tento tabák je jiný botanický druh, než běžný cigaretový tabák, ani ten nejsilnější a nejčistčí tabák z běžného prodeje svou silou nepředčí „Dědečka tabáčka Mapacho“.

Hlavní účinná složka tabáku Nicotiana rustica je nikotin, udává se, že tento druh obsahuje asi 15-20 x víc nikotinu než běžně dostupný Nicotiana tabacum.

Vsuvka: Pokud se lekáte těchto čísel, a říkáte si, že to je divné, jak to, že nikotin může být léčivý, když přeci způsobuje rakovinu, tak vám zkusím odpovědět. Rakovinu (ani jinou nemoc) nezpůsobuje nutně kouření, proti kterému naše společnost tak bojuje a omezuje, je to jen jeden dílčí střípek, který je dobře vidět, tak se dá na něj svalit vina.
Jako holistický terapeut vnímám člověka jako celek, a to nejen tělo (nebo spíše těla), ale i jeho prostředí, vztahy, návyky… Obvykle ten, kdo dlouhodobě kouří, kouří z nějakého důvodu. Obvykle si cigaretu našel jako vhodnou metodu, jak se „aspoň trošku zklidnit“, zrelaxovat. Nikotin uklidňuje napětí, dává mozku příjemné podněty. Člověk, který je v ustavičném (obvykle pracovním či vztahovém) stresu, si nechává tento stres víc a víc pronikat sebou, nasákává ho do sebe. Postupně, pokud si nenajde vhodné metody, jak stres ze sebe dostávat (ať už meditace, cvičení, běh, tanec, pohyb, nebo řízené konstruktivní terapeutické sezení…), tak tělo víc a víc chřadne, má v sobě víc a víc stresu, zablokované energie, která se projevuje více či méně i fyzicky, jako nemoci. Přirozený stav člověka je zářící zdraví. Je možné v tomto stavu být i napořád, ale znamená to velkou zodpovědnost, odolnost, vůči stresu. Každodenní praxe, každodenní funkční psycho-fyzicko-hygienické návyky jsou nezbytností. Jinak postupně tělo chřadne, protože vědomá část osobnosti k tomu dává dlouhodobě a soustavně souhlas, a i když se nějaká nemoc objeví zdánlivě „zčistajasna“, nikdy to není zčista jasna… Ale to jsme se trochu vzdálili od medicíny rapé. Snad nevadí. Všechno se vším souvisí…

Nikotin, kterého rapé obsahuje velké množství, silně a rychle (vpodstatě okamžitě) zklidňuje, uvolňuje napětí (uložené v buňkách, ve svalech).

A co je v rapé ještě dál?

V rapé bývá (ale nemusí nutně) být mix dalších rostlin.

Každý druh rapé je unikátní. Existují rapé jednosložková (například Rapé Puro, které je pouze čistý namletý tabák), dvousložková a vícedruhová. Obvykle, když se rapé jmenuje například Caneleiro, tak je v rapé rostlina (strom), který se jmenuje Caneleiro + tabák. Když se rapé jmenuje Murici, je vytvořeno ze stromu s názvem Murici. Do rapé se dává popel ze stromů. Ale nemusí to být jen popel ze stromu, mohou se používat i další rostlinné části jako listy, plody, kořeny aj.

Existuje i „zelené rapé“ s názvem Apurina, které neobsahuje tabák Mapacho.

Jak se rapé vyrábí a kdo ho připravuje?

Tradiční výroba je taková, že výrobci medicíny spálí strom specifického druhu, z obrovské hmoty stromu tak zbyde jen poměrově malé množství popela. Tabák Mapacho suší na velkých roštech nad ohněm, pak se drtí a mele ve velkých hmoždířích a postupně se přidává připravený popel a další rostlinné složky. K tomu obvykle vedle někdo ustavičně hraje speciální písně k výrobě rapé, pronáší se modlitby za léčení těch, kteří budou rapé užívat… To vše tvoří dohromady naprosto jedinečný mix účinků. Je velký rozdíl, když se medicína připravuje farmakologicky a chemicky, ve sterilizovaném prostředí s ochrannými pomůckami, ze zdraví nebezpečných látek, jak pak může léčit? Rapé je tvořeno v pohodovém příjemném přírodním prostředí (v džungli), společně, v úctě a respektu k Matce Zemi a Vesmíru, s hlubokou znalostí fungování léčivých bylin.

Každý kmen má svou vlastní tradici výroby, složení a rituálů přípravy rapé, a je dost složité něco zobecňovat. Obvykle si dost vybírají, komu svá tajemství svěří. Je pro nás v Ladírně velkou prioritou a zodpovědností zajišťovat kvalitní rapé co nejblíže „od zdroje“.

Rapé, která máme na Ladírně ve skleněných lahvičkách, pochází od našeho dobrého přítele T.N. (nepřeje si být jmenován), který dlouho jezdí do Jižní Ameriky a tam se postupně seznámil s několika šamany-medicinmany a jejich kmeny, tento muž nám rapé dováží rapé prvotřídní kvality a bez dalších zprostředkovatelů. Je prvním bílým mužem, se kterým indiáni těchto kmenů rapé připravují.

Jak se rapé aplikuje? Rapé ceremonie

Indiáni tradičně používají speciálně k tomu určené foukačky z bambusu nebo dutých dřev. Existují dva základní druhy aplikace rapé, osobní a ve dvojici. Kromě toho se prášek dá užívat i jinými, alternativními způsoby.

Co si k rapé ceremonii připravit?

Před fouknutím rapé je nutné mít po ruce toaletní papír nebo papírové kapesníčky, případně i mističku na plivání, můžete si připravit vykuřovadla, vonné esence, karty apod.

Záměr

Před fouknutím rapé si co nejlépe uvědomte svůj záměr, proč si rapé foukáte. Čím konkrétněji to dokážete, tím víc do hloubky může rapé pracovat (záměr může znít např.: „Rapé, prosím, pomož mi s otevřením Srdeční čakry, ať dokážu odpustit svým rodičům to, jak se ke mně chovali v dětství…“. Nebo: „Rapé, pomož ve mně obnovit spojení s přirozeností Matky Země, ať si tu na planetě Zemi najdu klidný a krásný domov, kde bych mohla žít v souladu a harmonii se svými dětmi, partnerem a rodinou…“). Když si svůj záměr definujete spíše, jako „Prosím, rapé, dej mi pevné zdraví“, bude fungovat samozřejmě také, pak necháváte prostor moudré inteligenci rostlin, ať v synergii s vaší vlastní bytostí najde tu nejlepší formu, jak se to má stát. Nejsou předpisy pro to, jak se má záměr definovat.

Někteří uvědomění záměru mohou říkat modlitba, můžete se pomodlit k univerzální prasíle, Božství, můžete adresovat své přání svým oblíbeným duchovním průvodcům a spojencům, je to jedno. Důležití jste vy, ať se cítíte komfortně, příjemně, ať to vyvěrá z vašeho srdce a celé bytosti, nedělejte nic proto, že „něco by se takto mělo“, „musí se to dělat takto, když je to tam a tam napsáno“…

Očištění prostoru

Můžete, pokud jste na to zvyklí, zběžně či více důkladně vykouřit vonnými vykuřovadly prostor, ve kterém se nacházíte, ať už je to venku, nebo někde uvnitř doma. Slouží to k hlubšímu propojení sama se sebou a s tím, co se právě budete dělat, zapálením vykuřovadla všichni, kdo jsou přítomni (nezahrnuje jen lidi), cítí, že se něco děje, že se k něčemu schyluje.

Můžete též zazpívat nějaké písně, zazpívat posvátný zvuk Óm, zabubnovat na buben či zahrát na jiný nástroj, je to zcela ve vaší režii. Záleží také, v jakém prostředí si rapé dáváte, jestli je to součástí společné ceremonie lidí, kteří právě pro to přišli, nebo jestli si dáváte někde potají a nechcete být středem pozornosti.

Existují speciální písně, kterým se říká „icaros“, jsou to písně vhodné na šamanské ceremonie. Některé můžete najít na Youtube, jiné vás někdo  může naučit, nebo k vám mohou přijít vaše vlastní. Když se tak stane, je to známka toho, že jste dobře propojeni s duchem medicíny (ať už se jedná o rapé nebo jiné rostlinné spojence, např. ayahuascu).

„Špatné síly“ už samotným očištěním prostoru, během zpěvu písně, vyřknutého přání či vykouření odchází pryč a „dobré síly“ přichází…

Fouknutí prášku rapé

Je fajn si nejdřív nacvičit fouknutí do foukačky naprázdno, bez prášku, vyzkoušet si, zda vám velikost foukačky sedí. Pokud je moc malá nebo velká, holt se k vám dostala špatná, pokud je to foukačka na rapé z Ladírny, pošlete nám ji zpět a určitě najdeme náhradu.

Existuje nekonečno možností, jak fouknout rapé, můžete fouknout silně nebo jemně nebo něco mezi, můžete fouknout jeden proud vzduchu, nebo dva, nebo tři, nebo přerušovaně jako tečky na morseovce, můžete foukat „kolibříka“, „anakondu“, „jaguára“, „kondora“ a tak podobně. Chce to cvik, na něco si přijdete sami, něco vám může ukázat někdo jiný, zkušenější.

Postupně zjistíte, jaké množství rapé je tak akorát pro vás vhodné. Indiáni foukají „koňské dávky“, my tady v Evropě spíš rapé šetříme a stačí nám méně. Hodně záleží na záměru. Není nutně přímá úměra, že čím víc rapé, tím silnější účinky se pocítí, hodně záleží zase na momentálním rozpoložení a stavu těla, ale všeobecně, čím víc rapé, tím silnější průvodní jevy nastanou. Dostaneme se k tomu postupně. Ale zase, záměrem by nemělo být „pořádně se sjet“, ale být zdravý, celistvý, šťastný… Holt někdo k tomu „potřebuje“ a rád využije silnější dávku rapé, někdo ho nepotřebuje vůbec, někdo tak něco mezi…

Fouknutí rapé sama sobě

Ten, kdo chce rapé přijmout, si ji i sám aplikuje. Obvykle se k tomu využívají foukačky, které jsou kolem 4-7 cm velké a mají ostrý úhel, říká se jim „kuripe“ (též chiripe, hovorově „selfie foukačka“). Jsou tak akorát velké, aby se jeden konec (ten kratší) umístil na okraj úst, a delší konec do jedné nosní dírky.

Doprostřed dlaně jedné ruky (v případě praváků na levou, leváci na pravou) si z lahvičky opatrně vysypte prášek velikosti cca 2 hrášků. Můžete si z nich udělat jednu velkou kupičku a z té pak naberte polovinu, nebo si můžete na dlani vytvořit dvě malé kupičky kousek od sebe.

Delším koncem foukačky opatrně naberte jednu polovinu prášku, trošku poklepte na foukačku a prášek se tak dostane úplně dovnitř, nezůstane u okraje trubičky.

Pak se zhluboka nadechněte, zadržte dech, zkoncentrujte se, kratší konec foukačky dejte doprostřed úst, delší konec do nosu (obvykle se začíná levou nosní dírkou) a foukněte koncentrovaný proud vzduchu do foukačky. Proud vzduchu s práškem rapé je tak okamžitě fouknut do nosu a okamžitě ucítíte jeho efekt.

Ten bývá obvykle hned vyhrknutí slz v očích (nebo jednom oku), zvýšená tvorba slin, pocit malátnosti a točení hlavy (jako po alkoholové opici), podle stavu zanešení těla se mohou objevit další příznaky jako nadměrné pocení, pocit žízně, občas i „čištění horem“, tady zvracení. Ke zvracení dochází téměř vždy, když se kombinuje rapé s alkoholem nebo když se užívá rapé brzy po jídle. Také když je tělo silně zaneseno „špatnou energií“ (ať už si pod tím představíte cokoliv – toxiny, nezpracované emoce, nemoce s ještě neprojevenými či s již projevenými příznaky), která je v disharmonii s duchem rapé.

Je vhodné mít po ruce kapesníky, pokud začínáte a jste sami, pro jistotu nic nezkazíte ani tím, že si nachystáte lavórek nebo misku na odplivávání slin, či případné zvracení. Nebo si dejte rapé ceremonii venku, tam, kde se pohodlně můžete otočit a odplivávat na zem. Země vše s láskou a bezpečně přijímá a transformuje.

Kdy se můžu vysmrkat po fouknutí rapé?

Někdo má silné nutkání se vysmrkat hned, okamžitě, co má rapé v nosu. Je to v pořádku. Přijde mi lepší aspoň pár sekund, nebo co nejdéle, nechat prášek v nose, a smrkat až za nějakou chvíli.

Někteří lidé doporučují po fouknutí rapé dýchat jen ústy, aby se efekt medicíny mohl rozlévat po těle, mně přijde, že když se po fouknutí dýchá nosem, tak bývá efekt medicíny o něco silnější. Může se tím spustit tendence kašlat hleny. Kašlete dle potřeby 🙂

Vše je velmi individuální, jako ostatně všechno. Všechny varianty jsou správné. Nechte se vést moudrou inteligencí svého těla. Důvěřujte procesu.

Fouknutí do druhé dírky

Úplně úplně poprvé člověk moc neví, do čeho jde, když se fouká do druhé dírky, už největší strach z neznáma bývá zmírněn… Někdy bývá silnější efekt a průvodní jevy než u první dírky, jindy je to slabší. Jak kdy.

Každopádně během jedné aplikace (během jedné rapé ceremonie) je nutné medicínu rapé fouknout do obou nosních dírek, protože pak dochází ke kýženému stavu balancu mezi naší pravou a levou hemisférou, mezi mužskou a ženskou částí nás. Někdy se fouká hned, jindy až po odeznění největších průvodních jevů. Opravdu si dejte vždy i „do druhé nohy“. Po fouknutí jen do jedné dírky cítíte obvykle větší proudění, uvolnění, v jedné polovině těla, po fouknutí i do druhé dírky se energie hezky vyrovnává a stabilizuje.

Ceremonie ve dvojici

Ceremonie (aplikace) rapé ve dvojici má podobný průběh, ale pak jeden člověk fouká druhému. Jeden je v tu chvíli léčitelem, šamanem, toho druhého. Obvykle ten, kdo fouká, s tím má již nějaké zkušenosti, tak tuší, co asi tak dělat. Pokud ne, podívejte se na video.

Ten, kdo fouká, tedy „šaman“, by měl zájemci o rapé vše srozumitelně vysvětlit, zvážit, zda je na to vhodný čas a příjemný prostor, pomoct s výběrem rapé (když jich je více). Obvykle čeká a kontroluje, že je stav „pacienta“ v pořádku, když se děje cokoliv, co nezvládá, měl by mu co nejlépe pomoci, ať už podat papírový kapesník, rukama či jinými metodami pomoci vhodně usměrnit energii.

Rapé je mocný nástroj, a čím více se s ním seznamuji, tím více mě fascinují možnosti, které má.

Alternativní metody užívání rapé

Postupně jsem zjistil, že je rapé možné užívat i dalšími, více či méně ověřenými postupy.

Co dělat, když je chuť na rapé a foukačka není po ruce?

Jedna možnost je rapé si nedat, počkat na jinou chvíli. Notoričtí uživateli rapé si najdou jiné způsoby 🙂

Použijte slánku (brčko) na limonády

Nebo, pokud je po ruce slánka (tedy hovorově brčko) na pití limonád a jiných nápojů, můžete ustřihnout nůžkami kousek brčka ve velikosti kuripe či tépi a takovouto improvizovanou foukačkou rapé fouknout jako s klasickou bambusovou. Je to levné, je to rychlé, je to funkční. Nevýhoda je, že má slánka úzký otvor a tak se příliš prášku dovnitř nevejde a je potřeba ho dovnitř dát velmi jemně a opatrně. Efekt z takto úzké foukačky bývá vcelku silný, protože proud vzduchu v brčku je velmi koncentrovaný.

Prášek si „šňupněte“

Prášek si dáte buď do dlaně, nebo na hřbet ruky za palcem, zacpete protilehlou nosní dírku (při aplikaci do levé dírky zacpete pravou nosní dírku) a prášek rychlým vdechnutím nasajete do sebe. Funguje to také dobře, efekt je cítit dobře.

Tento „fígl“ mě naučil jeden člověk, který žil nějakou dobu mezi jedním brazilským indiánským kmenem, tam je zažité, že rapé „může foukat“ jen „opravdový šaman“, „běžní lidé“, členové kmene, užívají rapé takto přes ruku bez foukačky. Výhoda tohoto způsobu je, že si tímto způsobem rapé může dát libovolný počet lidí najednou, je to méně časově náročnější, hodí se tak pro větší sešlosti.

Nebo existuje další možnosti, dát si „lajnu“ na podložku a nasát stočeným kusem papíru nebo bankovkou. Forma užití se pak holt přibližuje více klasickým chemickým drogám.

Tyto způsoby sem píšu spíše pro úplnost či zajímavost, foukání rapé je, dle mé zkušenosti, výborná příležitost pro vzájemné obohacení, léčení a bezpečné sdílení.

Co se s rapé dá též dělat?

Jsem už holt hoch od přírody zkoumavý, rapé mám kolem sebe vždy dost, a tak ho zkoumám rád a často. Hledám a nacházím další možnosti, jak se síla tohoto jemného prášku může využít. Pro inspiraci sdílím:

Trochu rapé do sklenice vody, čaje, kávy či jiného nápoje pro podporu jemné detoxikace

V rapé je tabák selský Mapacho, který se dá pít i jako čaj. Jeho hlavní efekt je uvolnění napětí po celém těle, tam, kde je zrovna nejvíc naakumulovaná nahromaděná energie. Často, při běžném i alternativním stravování, máme nejvíc nánosů ve střevech a ruku v ruce jsou zanešeny i buňky v dalších místech těla. Další rostlinné složky (popely z amazonských stromů) se s tímto užíváním také pojí dobře.

Občas, obzvlášť na podzim a v zimě, nebo když mám období silnější očisty a detoxikace, mám potřebu si přimíchat špetku rapé do sklenice s vodou, zejména ráno na lačný žaludek, je to výborná podpůrná medicína pro čištění těla. Též si někdy dávám špetku rapé do bylinkového čaje nebo kvalitní černé kávy (piju zásadně bez mléka a bez cukru).

Působí pak jako homeopatická podpora, postupně se rozptýlí po těle, chuťově to téměř není znát a buňky těla jsou obohacené o účinné látky medicíny. Doporučuji zkusit, pokud vám zachutná, můžete opakovat dle libosti.

Špetička rapé do zeleninového salátu, koktejlu, džusu, smoothie…

Podobný efekt, jemnou detoxikaci a uvolnění buněk na hlubokých úrovních, získáte, když si přimícháte malou špetičku rapé do jakéhokoliv pokrmu, který přijímáte. Podle toho, kolik si rapé dáte, buď není vůbec cítit, nebo jako velmi mírně štiplavoučkaté koření.

V těle pak může být cítit jemné zbystření smyslů zhruba půl hodiny až hodinu, podle toho, jak jste citliví a vnímaví, též posiluje všechny vnitřní orgány.

Je jedno, které rapé použijete, vezměte to, které vám k tomuto záměru nejvíce sedí.

Dotazy zákazníků Ladírny a zájemců o víc informací

Je možné se samozřejmě nechat vést se i dál, za vytyčené a známé hranice, s respektem a pokorou a důvěrou… Mohou to být někdy zajímavé zážitky… Někdy žasnu, jaké dotazy dostávám, rád vždy odpovím 🙂

Jaké rapé vybrat? Které je nejoblíbenější?

Jeden dotaz za všechny:

Dobrý den, mám dotaz k rapé – můžete mi doporučit některou z Vámi prodávaných směsí? Například, která je nejoblíbenější, nejvíce prodávaná apod.? Děkuji za informace. Radim

Nejprodávanější produkty máme přehledně uvedené na stránce Nejprodávanější na Ladírně. Stačí se tam podívat, které z nabídky momentálně „frčí“.

K tomu mám poznámku, že ne pro každého se hodí to, co chtějí všichni. Každý má specifické potřeba a tak, pokud byste rádi dostali individuální radu, je lepší se vždy ozvat e-mailem nebo telefonicky (kontakty zde), nebo navštiv některou ze společných akcí, zejména Ceremonie s rostlinnými spojenci jsou k tomu určené, je možné rapé ode mě přijmout a popovídat si o všem možném.

Pokud se vám to nehodí osobně, ozvěte se telefonicky. Abych mohl dobře poradit, jaké rapé vybrat, potřebuji znát též informace o tom, kolik máte s rapé zkušeností, jaké je vaše momentální nejdůležitější životní téma, jaká je vaše tělesná konstituace apod., výhodné je se vidět osobně, ale chápu, že ne vždy je to možné. I tak, po telefonu se dá spousta věcí vyřešit…

Výběr rapé je vždy velmi individuální, nabídka se postupně obměňuje. Podívejte se na popisky, zda vám tam něco důležitého „cvrnkne do nosu“, píšeme je tak nejlépe, jak jsme schopní, v mezích vymezených zákonem s přehlédnutím k tomu, že je to psáno veřejně a tedy pro všechny. Někomu se může holt zdát „divné“ psát o duchách rostlin, někdo s těmito tématy je více obeznámen… Proto, ozvi se, pokud potřebuješ pomoc a radu.

Jak často rapé užívat? Nemůže se na tom vypěstovat závislost? Přece jen, je v tom nikotin…

Dobrý den,shlédl jsem vaše instruktážni video,které je celkem pěkně pocitově podané.Muj dotaz se týká,rapé a jeho dlouhodobé užíváni v tak častých frekvencích v jakém ho uživate na organismus a samozřejmně hlavní otázka se týká závislosti organismu na těchto bylinkách..To jsem se vúbec nedozvěděl.Tak vás prosím o podrobnější sebeohodnocení na závislost.Děkuji za odpověd.Petr.

Dobrý den, Petře, díky za dotaz, který nastoluje spoustu možností a výkladů… „Závislost organismu na těchto bylinkách“… Asi bych na toto téma mohl natočit další podrobnější video nebo sepsat článek, takže nyní jen tady „stručně“… Závislost jako takovou máme na tolika externích „věcech“, jako vzduch, voda, jídlo, kafe, čaj, vztahy, dům, internet, telefon, oblečení… to jen tak na úvod, uvědomění… Takže někdo může mít určitě i „závislost na rapé„, samozřejmě. Zvykl si na příjemný blahodárný efekt spojený s užíváním rapé a vyhovuje mu to tak. Rapé obsahuje nikotin a další chemické látky, po aplikaci rapé je cítit okamžité, naprosto okamžité, uvolnění, „hlava odpočívá“, často se dostaví průvodní jevy jako slzení, kašlání apod… Je to přírodní medicína, což znamená, že je to neutrální nástroj, nožem můžeme ukrojit chleba, vykrojit jablko nebo zranit někoho dalšího. Nebo může ležet schovaný v kuchyňském šuplíku… Chápeme se, že?

Mé „podrobnější sebeohodnocení na závislost“? Když se ohlédnu zpět na období, kdy jsem užíval rapé poměrně často a intenzivně (každý den třeba i několikrát), tak můj pocit je: „Ještě že ta rapéčka tu máme, díky za ně, díky indiánům, kteří je připravují, děkuju sobě, že jsem se rozhodl je užívat…“ Protože vůbec netuším, co by bylo bez nich, jak bych si pomohl… Nejspíš bych si našel jinou metodu, třeba bych víc sportoval, nebo začal užívat jinou látku, třeba čokoládu nebo kafe nebo běžná „cíga“, nebo alkohol, nebo psychofarmaka, ale z mnoha důvodů mi prostě vyhovuje rapé. Oproti třeba cigaretám, které je také z tabáku, musím říct, že rapé nemá, z mého pozorování, žádné negativní dlouhodobé účinky pro tělo ani při častějším užívání.

V období stresu a napětí jsem ho užíval častěji, a postupně se vše v mém životě řešilo, a tak potřeba častého užívání rapé přirozeně mizela… Pro bezpečnost užívání rapé hovoří také to, že čím častěji se užívá, tím méně silnější „stavy“ spojené s rapé jsou, pro kýžené uvolnění je potřeba holt zesílit množství v jedné dávce… a pak to dojde do bodu, kdy mi to fakt nestojí za to, a radši si dám jiné rostlinky, nebo dělám něco jiného… takhle jsem třeba začal kreslit a malovat, to jsem zjistil, že také velmi pomáhá na uvolňování psychického napětí a stresu…

Ještě jeden aspekt je u rapé i jakékoliv jiné závislosti přítomný, a to dostupnost „drogy“. U mě je to jiné tím, že holt rapé prodávám, tak potřebuju rapé testovat, ochutnávat, umět poradit, kdy a na co ho využít a kdy radši něco jiného… Běžný zákazník si samozřejmě musí rozmyslet, zda dá tolik a tolik peněz za jednu lahvičku rapé, nebo za krabičku cigaret, nebo za balení kafe, nebo za láhev alkoholu, nebo za návštěvu koncertu… Jsme dospělí, svéprávní, a svobodní. A tak je to dobře.

Děkuji za odpověd, ještě jsem se chtěl zeptat zda jste tuhle medikaci konzultoval třeba na lekařske urovni.Zda jste seznamen např co by to mohlo udělat s osobou ktera ma epilepsii,kardio ,alergii.atd….Zajímá mne to prože jsem též uživatelem.

Dobrý den, Petře,

co jsem měl s pár lékaři příležitost „hodit řeč“ na toto téma, tak obvykle s nimi právě nebyla rozumná řeč, standardně bývají lékaři až příliš začlenění ve standardním farmaceuticko-medicínským systému, málokterý lékař se zajímá o alternativní postupy a i když se dozví o takovýchto bylinkách, začne argumentovat nedostatečným lékařským výzkumem atd. atd… Nemá to podle mě moc smysl s vyloženými odpůrci alternativních směrů.

Moc rád bych našel nějakého lékaře, který by zaštítil kvalitně provedený výzkum alternativních medicín, které prodáváme, ale zatím se to nepodařilo. Je tam ve hře tolik složitostí, jako mít zkušenosti s vědeckou metodologií atd., a také je náročné měřit „pokrok“, každý člověk je unikátní a je potřeba k němu i unikátně přistupovat, což například užívání rapé podle mě tuto schopnost vnímání otevírá… Netroufám si proto jakkoliv odhadovat, jak by mohla reagovat osoba, jak píšete, která má např. epilepsii, kardio, alergie… to jsou dost odlišné „choroby“… byla by jiná situace, když by měl jeden člověk všechny tyto příznaky, nebo když by to byli tři osoby…

Vždy je potřeba postupovat tzv. holisticky, celostně, hledat příčinu daného problému, daného onemocnění, a v tom právě může např. rapé, ale nejen rapé, vhodně pomoct, když se umí užívat… Ale samozřejmě není „samospasitelné“, existuje také více druhů a některé se používá více na léčení tělesných neduhů, jiné zase spíše na energeticko-psychické problémy atd. atd…

Ješte jednou děkuji za odpověd, myslím že jsme na stejné vlně našeho vědomí a přeji nám štastnou cestu k zaplňovani všeho nevědomi.
Petr

Fungovalo mi rapé?

Dobry den. Predom sa ospravedlnujem, ze pisem bez diakritiky. Cca pred 2 mesiacmi som si kupila prasok rape a to drievko k tomu, fukacku pre jednu osobu. Konecne som mala pocit, ze nastal vhodny cas a sla som do prirody s umyslom uzit rape a so zamerom, uzdravit sa. Dala som si malu davku, co som odkukala vo vasom videu. Okrem toho, ze mi takmer oci vyliezli von som nezaznamenala ziadne nutkanie na plutie a zvracanie. Je to v poriadku? Snazila som sa to povypluvat, no neslo to. Nakoniec som to musela vysmrkat. Co sa tyka pocitov po uziti, tiez som nic neobvykle nezaznamenala. Len som sa akosi vnorila do okolitej prirody a jediny rozdiel bol, ze som sa nebala tam ostat ani po zotmeni, co sa inokedy bojim, ked okolo mna lozia diviaky a vseliake zvery. Ostala som tam s nimi uplne pokojna a vobec som nepocitovala strach. Dokonca tam pobehuju vlky a ja som odtial neusla. Akoby som stratila pud sebazachovy. A este mi zmizla fobia zo soferovania. Prekonala som tazku autohavariu a odvtedy som za volantom v jednom krci a toto pri soferovani domov zmizlo. Bola som za volantom po dlhej dobe konecne uvolnena. Prosim vas, vy mi viete odporucit rape, ktore by bolo pre mna vhodne? Nevyznam sa v tom, dostala som sa k tomu nedavno uplne nahodne a zatial mi nieje jasne, ako to ma fungovat. Dakujem vam velmi pekne.

Krásný den, Ivano,

snad je v pořádku tykání? 🙂

Píšeš krásnou zkušenost. Neboj, všechno je naprosto v pořádku. Někdo po rapé prostě plive, někdo neplive. Někomu vylezou oči z důlků, někomu to s očima nic neudělá, jiný slzí hodně. A taky pokaždé, když se rapé fouká, tak je to úplně jiné, že? Dávala sis ho pak ještě někdy? Jen zrekapituluju to, jaké účinky na tebe měla ta jedna dávka, aspoň podle toho, co píšeš:

  • Len som sa akosi vnorila do okolitej prirody
    1. nebala som sa tam ostat ani po zotmeni, ked okolo mna lozia diviaky a vseliake zvery. Ostala som tam s nimi uplne pokojna a vobec som nepocitovala strach. Dokonca tam pobehuju vlky a ja som odtial neusla. Akoby som stratila pud sebazachovy.
  • A este mi zmizla fobia zo soferovania. Prekonala som tazku autohavariu a odvtedy som za volantom v jednom krci a toto pri soferovani domov zmizlo. Bola som za volantom po dlhej dobe konecne uvolnena.

Rapé, i další přírodní medicíny, působí tak, že postupně odhalují vrstvu po vrstvě, každé fouknutí jako by ukáže, odhalí jednu zasutou vrstvu strachu, a tu v těle transformuje, prosvětlí. Zasahuje vždy to, co je potřeba řešit, od toho nejakutnějšího v daném momentu. Pokud jsi dříve měla silnou fóbii z lesa a řízení auta, tak tuto vrstvu, tuto zablokovanou energii, rapé odstranilo. Blahopřeji 🙂 

To, že na videu jsme my s Lukášem např. plivali nebo chrchlali, vůbec neznamená, že ty musíš taky. Dělej, co cítíš, následuj svou intuici, ta tě vede bravurně.

Která rapé se mezi sebou můžou kombinovat?

Ahoj, 
chci se zeptat, jakým způsobem, nebo jaké druhy rapé se mezi sebou můžou kombinovat. Myšleno dat si jedno a za 10 min. jiný je to možný? Díky Lucie 🙂 

Ahoj Lucie, zatím jsme nezjistili méně vhodné kombinace druhů rapé. Každý máme v sobě vrozenou moudrost, intuici, která nás vede, která rapé zrovna „potřebujeme“, a někdy je možné, že nás navede k tomu, že máme nutkání, potřebu, si dát rapé brzy po sobě, a pak třeba déle nic.

Je to v pořádku. Poslouchej sebe a své moudré vedení, nedá se to příliš zkazit.

Rapé očisťuje skrze hleny tělo, je to v pořádku?

Ahoj Ladírno,

asi tyden uzivam ritualne rapé, od vas z obchudku.. deje se mi ale to, ze se ocistuje skrz hleny telo, a to dost silne. ale az v poslednich dvou dnech.. v mym jidelnicku nejsou temer zadny mlecny vyrobky.
mate s tim podobny zkusenosti?? ustane to? je mi to dost neprijemny. na nic podobnyho jsem nikdy netrpela. potrebuji jen nahled a zkusenost jinyho prijimajiciho 😉 🙂
diky. prima den,
martina k. 🙂
Odpovídal Lukáš, toho času můj kolega a ladírnový spolutvůrce:

Srdečne zdravím Martina,

vážim si Vášho zdieľania, ďakujem 🙂

Všeobecne, pri skúsenostiach s Medicínami je to tak, že každý sme veľmi rozdielny, s rôznou mierou kompatibility s danou Medicínou, s odlišnou citlivosťou, vnímateľnosťou a toleranciou na účinné látky, či celkovo energiu rastliny; nachádzajúci sa v určitom momentálnom stave spôsobeným danou chorobou, úrazom, disbalancom, na ktorý to aplikujeme a to všetko podporené praktikovaným postojom k užitiu (úcta, modlitba, rituál, zámer…) + máme rôznu mieru skúseností, nánosov v tele, ktoré potrebujú čistiť atd atd. Faktorov je nesmierne mnoho.
To dohromady vytvára komplexný mechanizmus, kde živá inteligencia Medicíny komunikuje s živou inteligenciou Vášho tela a vedomia a tak nie je možné vynášať globálne doporučenia. Len jediné: pomaly postupne sa zoznamovať s danou Medicínou a jej pôsobením.

Neviem na akú fyzic. záležitosť Rapé aplikujete, či s akým zámerom, píšete však rituálne a to je výborne. Ide o to naladiť sa na vnútorný dialóg, ktorý sa rozbieha medzi Rapé a Vaším telom – srdcom/ intuíciou, ktorý Vám presne napovie ako často a s akým prístupom Medicínu užívať a čo sa deje za proces a aký má význam.

Martina, ako sa celkovo po aplikácii cítite (psychicky), ten deň a druhý deň? Ako sa celkovo zlepšuje Váš stav či záležitosť, na ktorú aplikujete? To je smerodajné. Ak Vám to jasne pomáha, „len“ to má zrovna takúto silnú reakciu, tak zrejme tak moc hojenia aktuáne v Živote potrebujete. Potom je na zváženie či si buď nechat tento proces napr. na víkend a do hĺbky ho zažiť, alebo ho prijať i s tým, že popri tom pracujete a vykonávate bežné činnosti. Tak komplexný psychologický a psychosomatický proces to môže byť. A možno sa zameriavate na fyzické efekty a pritom Rapé viac pracuje s Vaším Duchom. Konieckoncov je to vždy previazané telo-duch. Jeden proces sa vyobrazí v soma i psyché rôzne, avšak v koreni, v príčine ide o jedno uvedomenie vedúce k návratu do rovnováhy = zdravia. A samozrejme je to proces a ten chce čas. Zrejme ste do procesu vstúpilaa ste v jeho priebehu a je možno priskoro vynášať záveru. Rozhodne by sa nediala taká reakcia, keby o nič nešlo. Niečo jednoznačne odchádza a to je skvelé znamenie, to vedie k úľave a k zlepšeniu všetkého. Môže to byť nános z dávna, nemusí súvisieť nutne s tým, čo aktuálne konzumujete. Tak Rapé a medicíny vôbec fungujú, oni jedine pomáhajú, učia a to človeku, ktorý je na to pripravený, preto sa k Vám Rapé dostalo. Na niečo narazilo a na to ukazuje, odplavuje, prenastavuje.

Inak ako to popisujete, tak z toho cítim maximánu autenticitu, zvedavosť a pozoronosť celému procesu, tým že tomu dávate/ dáte toľko priestoru, ste otvorená zázrakom!

Na druhú stranu nemusíte nič, pamätajte, že ste počas celého procesu slobodná v rozhodovaní a môžete čokoľvek zmeniť, i (na čas či úplne) prestať. Taktiež nie je nutné silou mocou veci porozumieť, cesta môže byť nechať to prebiehať a prijať to v srdci. Možností je mnoho, nacítte tú pravú. Buďte na seba nežná a milujte sa… či už to znamená od toho ustúpiť, alebo do toho ísť naplno a pritlačiť… nech je to aktom SebaLásky.

Prvou správou, ktorú Vám každá pravá medicína dá, ak človek srdcom načúva je ,že tou hlavnou, ultimátne účinnou Medicínou, ste Vy sami…

Ja osobne či kolega Chris, máme s rapé už niečo skúseností a zažili sme na ňom skutočne mnoho rôznorodého. I hleny, avšak nespomínam si, že by trvali viac dní, ak áno, tak skôr z dôvodu nádchy a rýmy. Rapé je nástroj, ako všetko, a nie vždy na všetko funguje, len preto že si prajem (byť zo srdca čistého).

Silu Vám, Martina <3

Děkuju nesmírně za odpověď, která mi byla „ušita přímo na míru“ a rozhodně se necítím odbyta a „odfajfknuta“ 😀 🙂 naprosto souhlasím.  Před každým rituálem s rapé si přesně určím záměry .. bylinky mi jsou jen dalším pomocníčkem v cestě kupředu. asi jsem jen potřebovala slyšet přesně to, co ke mně od vás dorazilo 🙂
Ještě jednou děkuju.
Martina  

K čemu se dá přirovnat rapé?

Dobrý večer pane Macháčku, chtěl bych se Vás zeptat jestli existuje rapé po kterém by měl člověk pocit euforie a pohody, také by jsem se chtěl zeptat jak dlouho rapé účinkuje a k čemu se dá přirovnat jestli se jedná o pocity jaké jsou na THC nebo jako u LSD nebo jestli se jedná o něco úplně jiného. Děkuji za odpověď. S pozdravem Marek B.

Ahoj Marku, asi si můžeme tykat? 🙂

Rapé je trochu jiné povahy než jakékoliv jiné látky, o kterých píšeš. Základní složka bývá přírodní tabák Mapacho, kde je asi 20x víc nikotinu než v cigaretách. Nikotin sám o sobě není škodlivý, ale vše záleží na formě, způsobu použití a další množství.Když si člověk foukne rapé (nebo mu někdo jiný foukne), prožije se něco jako „malá smrt“, jako třeba orgazmus po hezkém milování s ženou, jako když bych si střelil revolverem přímo do hlavy, byl připraven na nejhorší, přijde rychlý proud, a pak „děj se vůle Boží“…  Vyhrknou slzy, můžou se tvořit pocity až nepříjemné povahy v břiše, může se točit hlava jako na kolotoči. To vše bez zrakových halucinací, ale spíše pocitově, hmatatelně, uvnitř sebe.

Jako když bych si vlezeš na kolotoč a pak vystoupíš, a chvíli trvá, než si zvykneš na to, že tvé tělo se netočí…

A po kterém rapé je pocit euforie a pohody? Po každém to může být, a může to být i bez něj. Rapé je jen jeden z nástrojů, berliček, kterými si rozpomeneme, že můžeme být šťastní i jen tak, bez důvodů… Hlava se více propojí se zbytkem těla, s moudrou Srdečnou bytostí, kterou v sobě máme…
Rapé si vyberte to, které ucítíte, že je vhodné pro vás. Bez toho, aniž bychom se viděli nebo aspoň popovídali osobně, nejsem takto schopen lépe konkrétněji poradit.

Rapé „tripy“ a extrakty

Rapé je prášek, který může působit jako dobrá nosná látka pro přijetí jiné přírodní látky ve formě prášku. Vzhledem k tomu, že mám k dispozici spoustu bylinných medicín a extraktů, čas od času i trošičku experimentuji. Baví mě to a vím, že spoustu dalších lidí též…

Pár kombinací mohu vřele doporučit, je to vhodné spíše pro větší experimentátory a pro spíše pokročilejší psychonauty vědomí…

Použijte na vlastní (ne)bezpečí.

Upozornění, nic se nemá přehánět. Tělo má určitou kapacitu, pokud dlouhodobě jedete nadoraz až na dluh, projeví se to dříve či později (často jako nemoc nebo kompletní zhroucení organizmu). Tyto kombinace mohou sloužit jako jednorázová pomoc a úleva ve výjimečném stavu, není vhodné je užívat často a pravidelně. Stejně tak i rapé samotné. Dejte si otázku před každým užitím, jestli rapé opravdu potřebujete, jestli neexistuje jiná, třeba i účinnější metoda.

Rapé + kratom extrakt

Mohu vcelku doporučit, v nabídce Ladírny máme kratom extrakt 30x a 50x (označují koncentrace účinných látek). Dejte si aspoň ze začátku svou obvyklou dávku rapé a k ní opravdou miniaturní špetičku kratom extraktu (cca 0,05-0,1 gramu extraktu). Rozmíchejte na dlani a foukněte si do nosu.

Měli byste pocítit dosti okamžitě jasný proud životní energie, vydrží klidně i tak 3-5 hodin dost znatelně. Užívejte například po noci téměř beze spánku, když musíte fungovat, ať už musíte do práce nebo máte cokoliv jiného. Běžně bývá tělo malátné, unavené, ani kafe moc nepomůže, spát nemůžete, co s tím? Foukněte si rapé s kratom extraktem a několik hodin ještě budete moci fungovat.

Rapé a Kanna extrakty

Použijte Rapé a k tomu přidejte mírné množství (napoprvé určitě max. 0,05 gramu, přidat si můžete vždycky, ubrat to už nejde) Kanna Krystal Ultimate extraktu nebo KannaGizer blend extraktu. Kanna Krystal Ultimate je znatelně silnější než druhý jmenovaný.

Brzy (okamžitě) byste měli pocítit zlepšenou náladu, to, co bylo ještě před chvílí problém, se zdá (aspoň na nějakou dobu) směšné.

Kanna dokáže podpořit zlepšení nálady, snížení úzkosti, stresu a napětí. Její úžívání je velmi vhodné při depresích, vadách komunikace, nadměrném zatížení a nervovém vyčerpání. Přišlo se na to, že Kanna dokáže působit i na koncentraci stimulací centrální mozkové a nervové soustavy. Hodí se pro osoby trpící syndromem vyhoření, sníženou empatií a jinými psychickými potížemi.

Když už je potřeba „tripu“, tedy změny nálady prostřednictvím přírodní medicíny či jiné externí substance, doporučuji využít látku co nejpřírodnější. Kanna extrakty mohou být vhodným kompromisem. Některými uživateli je Kanna Krystal Ultimate extrakt popisován jako „mnohem čistší a lepší trip než extáze“. Tripovitý stav na kanna extraktu vydrží několik hodin (2-5 podle množství). Nekombinujte s alokoholem ani s jinými syntetickými látkami („lehkými drogami“).

Samozřejmě všechny tyto extrakty můžete užívat i samostatně, bez rapé. Vychutnáte si tak čistší esenci a efekt dané látky. Bez rapé může být tvrdší procitnutí, „dojezd“ do „normální reality“ všedního dne. Pokud použijete společně s extraktem i rapé, měli byste i během „tripu“ lépe cítit sami sebe, svou hlubokou moudrost a své vlastní já. Psychedelické substance fungují obvykle tak, že vlastní já na chvíli upozadí, vládu nad tělem přebírají automatické programy.

Jsme svobodní. Můžeme podobné látky a stavy vědomí zkoumat, a nemusíme. Když přístupujeme k těmto silným medicínám s maximální autenticitou, jako moudré děti Země a Vesmíru, s rozvahou a čistou touhou, můžeme jen získat. Když tyto látky užíváme s emocemi „musím se sjet“, tak si koledujeme o pořádný výprask na holou…

Chcete si rapé pořídit?

V nabídce na Ladírně máme neustále několik druhů směsí k dispozici, také foukačky kuripe i tépi a spoustu dalších bylinek i jiných produktů, podporující život v celistvosti a harmonii.

Zajímá tě víc? Určitě tu nebylo řečeno vše

I přes to, že je článek dosti dlouhý, určitě jsem nezvládl zodpovědět všechny dotazy. Ozvi se, v komentářích nebo mailem, pokud máš zajímavý dotaz, který zde nebyl zodpovězen.

Chrisantem, majitel a provozovatel webu ladirna.cz